06
okt
09

Снајперисти (1. дeo)

Autor: Demon

Сваки снајпериста је добар или одличан стрелац, али сваки одличанстрелац не мора бити и одличан снајпериста. Онај прави мора бити изузетно вешт у камуфлажи, стапању са природом, прикрадању и осматрању… да остане невидљив, а све види и уништи.

Снајпериста има посебне способности, обуку и опрему. Његов посао је да дискриминаторно уклони мету са великом ватреном моћи, која не може бити успешно уклоњена од стране обичних стрелаца из разлога даљине мете, локације, величине, видљивости или разлога друге врсте. Снајпинг захтева развитак основног пешадијског умећа до високог нивоа перфекције. Обука снајпериста уједињује широку разноврсност осмишљену да увећа његову вредност и да осигура његов опстанак на бојном пољу. Уметност снајпинга подразумева учење и непрекидно увежбавање ових вештина до перфекције. Снајпериста мора бити високо обучен за далекометне циљеве и мора поседовати вештину сналажљивости на терену како би осигурао максимално ефектно дејство уз минималан ризик. Израз снајпер, у буквалном преводу, значи шљукар, односно “ ловац на шљуке “. Шљука (енглески snajp) је врста мале птице познате по брзом и кривудавом лету, што захтева посебну вештину ловца који жели да је погоди. Поменута кованица је настала половином 18. века, а касније је постала синоним за над просечно квалитетног стрелца. Снајпериста, међутим, са војног аспекта, мора да има и друге квалитете. Разлога је више, и не односе се сви на способност снајперисте да кроз оптички нишан види човека кога ће убити а касније због тога ( не )осећати крижу савест или кајање. Прави снајпериста мора бити изузетно вешт у камуфлажи, стапању са природом, прикрадању и осматрању, односно у ономе што су припадници немачког Вермахта звали словенска лукавост, очајни због сталних губитака које су им наносили совјетски снајперисти.

Мисије

Примарна мисија снајперисте у борби јесте да омогући успешно извршавање мисије тако што ће прецизним далекометним гађањем уклонити унапред одабране мете. Таквим деловањем, снајпериста прави губитке међу непријатељским трупама, успорава непријатељско кретање, уноси страх мељу непријатељске војнике, срозава им морал и уноси конфузију међу непријатељске редове и у њиховим мисијама. Секундарна мисија снајперисте је прикупљање података и важних информација на бојном пољу. Добро обучени снајпериста, у комбинацији са нераздвојивом прецизношћу његове пушке и муниције, је продужена рука у служби пешадије. Важност снајперисте се не може мерити са бројем губитака које је нанео непријатељкој војсци. Реализација присутности снајперисте утерује страх у непријатељске трупе и утиче на њихову одлуку о даљем деловању и акцији на бојном пољу. Снајпериста увећава ватрену моћ јединице и додаје потребу за тоталном деструкцијом и уништењем непријатеља. Било да је снајпериста јединка или је додат одређеној јединици он ће јој помоћи са својом пушком у сваком погледу. Улога снајперисте је утолико значајна што је он у стању да уклони мету тамо где обичан стрелац не може ни да приђе. Ова улога је значајнија уколико је мета помешана са цивилима, или ако је у питању нека већа побуна. Пуцање из аутоматског оружја у таквим ситуацијама може да резултира рањавањем или убијањем невиних цивила. Снајпериста је ангажован на свим нивоима конфликта. Ово подразумева конвенционалне офанзивне и дефанзивне борбе у којима се прецизан погодак упућује са великих раздаљина.

Одабир будућих снајпериста

Кандидати који се упућују на снајперску обуку се бирају веома пажљиво. Командири морају да оставе податке појединаца доступним за потенцијално способне снајперисте. Ригорозан дрил снајпериста и повећан лични ризик у борби захтевају високу мотивисаност и способност за учење многобројних вештина. Будући снајперисти морају имати беспрекоран досије. Одабир се врши на основу следећих перформанси:

1)Стрељачко умеће: Кандидат за снајперисту мора бити одличан стрелац. Редовне годишње квалификације за експерта су неопходне. Успешно учествовање на годишњим такмичењима и евентуално ловачко умеће такође указују на добре снајперске способности.

2)Психичко стање кандидата: Снајпериста, често укључен у продужене операције са веома мало сна, хране или воде, мора бити изванредних психофизичких способности. Добро здравље значи боље рефлексе, бољу контролу мишића и већу отпорност на спољашње утицаје( заразе, вирусне болести итд ). Самопоуздање и самоконтрола које проистичу из бављења разним спортовима, поготово тимским, су добар предуслов за сваког кандидата.

3)Вид: Добар вид је главно оруђе сваког снајперисте. Према томе, снајпериста мора имати ништа мање него 5 на очном прегледу, или макар да може операцијом поспешити свој вид до те максималне оцене. Ипак, ношење наочара може бити сметња/ одговорност ако су оне неисправне или оштећене. Не разликовање боја такође може бити сметња/ одговорност снајперисте, због његове немогућности да открије сакривене мете које су се стопиле са околином. 4)Пушење: Снајпериста не би требао да буде пушач или да користи било коју врсту дувана. Пронађени опушак може да открије позицију снајперисте. Иако снајпериста може да не пуши на задатку, његова зависност може да изазове нервозу што може да се одрази на задатак, тачније смањује његову ефикасност.

5)Ментално стање кандидата: Када се бирају кандидати за снајперисту, старешине требају да имају у виду ментално стање сваког појединца и да ли кандидат има праве квалитете да постане снајпериста. Старешина треба да види да ли ће кандидат повући окидач у правом тренутку и на правом месту. Неке особине које треба гледати су поузданост, иницијатива, лојалност, дисциплина и емотивна стабилност. Налаз психолога кандидата може да помогне старешинама у селективном процесу.

6)Интелигенција: Обавезе снајперисте подразумевају широк спектар умећа. Он мора да научи следеће: Балистика. Типови муниције и њихове могућности. Прилагођавање оптичким уређајима. Радио-комуникативне операције и процедуре. Обзервацију и прилагођавање на убојиту и артиљеријску ватру. Навигацију разних терена. Сакупљање војно-обавештајних података. Идентификацију униформи које представљају претњу и њихове опреме. У операцијама које могу да потрају, снајпериста мора да поседује способност самоослањања, мора да расуђује исправно и мора да сачува здрав разум. Ово подразумева друге две битне особине: емотивни баланс и сналажење у природи.

1)Емотивни баланс: Снајпериста мора бити у стању да смирено и одлучно уклони мету која не мора бити тренутна опасност за њега. Много је лакше убити у самоодбрани или у одбрани других него убити без очигледне провокације. Снајпериста несме бити осетљив на емоције као што су грижа савест или кајање. Кандидати чија је једина мотивација да постану снајперисти чињеница да припадају елити и жеља за престижом не могу бити способни да доносе хладне и рационалне одлуке које су неопходне за успешан посао снајперисте. 2)Сналажење у природи: Снајпериста мора бити упознат са пољем деловања и прилагодљив са његовом околином. Познавање спољашњости и знање природних догађаја ће помоћи снајперисти у многим од његових задатака. Индивидуе са таквим знањем ће често имати веће шансе да постану потенцијални снајперисти. Одговорности снајперисте и посматрача Сваки члан снајперског тима има одређене одговорности. Само кроз непрестано вежбање и праксу тим може да функционише како треба. Одговорности чланова тима су следеће:

a.Снајпериста– Изграђује себи мирну, прилагодљиву позицију. Лоцира и идентификује додељену мету. Израчунава даљину до мете. Подешава одговарајућу узвишицу и ветар како би уклонио мету. Извештава посматрача о спремности да пуца. Циља додељену мету. Контролише дисање са природним одлагањем. Извршава одговарајућу контролу окидача. Прати. Испаљује прецизан пуцањ на време. Припрема се да испали резервни метак, ако је потребно.

б.Посматрач– Поставља себе на одговарајућу позицију. Одабира прикладну мету. Асистира у процени даљине. Израчунава ефекте постојећих временских услова на балистику. Рапортира видна подешавања снајперисти. Употребљава строго оцењивање извођења пуцња. Технике пуцања снајперског тима Снајперски тим мора бити способан да се креће и да преживи у ратном окружењу. Задатак снајперског тима је да испоручи прецизно деловање по мети. Ово захтева координирано напрезање тима. Заједно, снајпериста и посматрач: – Одређују ефекте временских услова на балистику; – Израчунавају раздаљину до мете; – Праве неопходне измене у видокругу; – Посматрају удар метка; – Критикују извођење пуцња пре било каквог насумичног пуцања.

Advertisements

0 Responses to “Снајперисти (1. дeo)”  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s


Dobrodošli

Preporucujem:

Baner bloga

Arhiva

oktobar 2009.
P U S Č P S N
    dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

free counters

Advertisements

%d bloggers like this: