05
okt
09

GIGN

GIGN -Groupe d* Intervention Gendarmerie Nationale- Interventna grupa nacionalne zandarmerije!

Ova specijalna antiteroristicka jedinica francuske zandarmerije osnovana je 1974. Kod obuke je akcenat na volji kandidata da postanu GIGN specijalci! Ne postoji klasican dril kao kod nekih drugih specijalnih jedinica koji se bave istom tematikom!
Do sada GIGN je izgubio osam svojih pripadnika! Ono sto je zanimljivo, 7 njih je stradalo u toku obuke, a samo jedan u obracunu sa teroristima! To je I vise nego dovoljan pokazatelj koliko je rizicna njihova obuka! To govori da su momci koji prodju obuku 100% spremni za isvrsavanje buducih zadataka!
Ova jedinica broji oko 80 ljudi! Oni su smesteni u bazi u mestu Satori nedaleko od Pariza gde je jedan deo ljudstva u stalnom dezurstvu i pripravnosti!
Oglas za prijem u GIGN je dva puta godisnje! Uslovi su tri godine radnog staza u sluzbi I cin podoficira!

OBUKA

Selektivna obuka sastoji se iz tri dela: prvi traje sest dana, drugi dva meseca i treci osam meseci, i svaka faza je eliminaciona u odnosu na sledecu! Svaka faza je eliminaciona, sto znaci da posle svake faze otpadne jedan broj kandidata! Selekcija pocinje sestodnevnim testom provere sposobnosti, koji se izvodi u mestu Mondezir! Traze se podjednako uspesni rezultati u vise disciplina kao sto su plivanje, trcanje, pucanje itd. Rad svakog kandidata pazljivo se prati, uz kontrolu na stoperici i vodjenje evidencije o ostvarenim rezultatima i ponasanju!
Dan pocinje vezbama zagrevanja: zgibovi na vratilu (25), sklekovi (50), trbusnjaci (50). Sledi penjanje uz konopac, najpre uz pomoc nogu, a zatim samo rukama. Nakon toga kandidati odlaze u ucionicu na popunjavanje upitnika iz „opste kulture“ (geografija, istorija, politika). Potom se ide u zatvoren bazen, gde se testiraju discipline: plivanje na 100 m slobodnim stilom, skakanje u bazen sa daske visine 10 m, plivanje na 50 m sa zavezanim rukama i nogama i 50 m ronjenja na dah. Za kraj su ostavljeni skokovi sa 20 m visine u bazen! Nakon toga mars od 8 km!
Treca faza selektivne obuke pocinje intenzivnim treningom u rukovanju naoruzanjem i neprestanim gadjanjem! Ona se izvode u raznim ambijentima i situacijama (gadjanje u kretanju, prevrtanju, u pokretne i nepokretne mete, na poligonu, u zatvorenoj prostoriji, nocu i sl.). Svaki pojedinac ispali dnevno, u toku ove obuke, iz pistolja ili revolvera, vise od stotinu metaka, a iz automatskog naoruzanja nekoliko puta vise! Tokom uvezbavanja posebno se void racuna da ne dodje do ukrstanja vatre, jel se to lako moze desiti u konfuznim situacijama, a one su veoma ceste…
U toku osmomesecne selektivne obuke, svaki kandidat zavrsi i kurs za vatrogasce, kao i obuku u rukovanju minsko-eksplozivnim sredstvima i zapaljivim materijalima! Svaki pojedinac moze dobrovoljno da se obucava za komandira grupe za miniranje i razvaljivanje vrata, prolaza i drugih ulaza u zabarikadirane objekte!
U amazonskoj dzungli Francuske Gvajane (Juzna Amerika) kandidati se uce borbi i prezivljavanju u dzungli! Obuka za planinskog vodica izvodi se u francuskim Alpima! Obuka u voznji kao i obuka u preciznom gadjanju izvodi sena poligonu u Barselonetu!

Disciplina i odnosi unutar jedinice cvrsto su postavljeni, pogotovo na relaciji instruktori-kandidati!
GIGN se formacijski sastoji od cetiri operativno-borbene grupe (jurisna sastava): grupe za neposredno izvodjenje akcije, grupe za izvidjanje i procene, centralne sluzbe za administrativno-pravne i pomocne poslove, i letacke jedinice sa nekoliko helikoptera! Na celu GIGN je komanda (stab), koju cine tri oficira i cetiri podoficira, koji odlucuju o pitanjima vezanim za upotrebu jedinice i planiranje i izvodjenje akcija! Na celu svake borbene grupe je staresina (oficir ili podoficir), a ona je, unutar jedinice, podeljena na 2-3 tima, koje predvode podoficiri. Prva i druga borbena grupa, izmedju ostalog, raspolazu sa dvadesetak ronilaca – podvodnih diverzanata, obucenih za izvodjenje specijalnih akcija na vodi i pod vodom, dok je u 3. i 4. grupi petnaestak padobranaca, osposobljenih i za skokove sa velikih visina!
Grupa za izvidjanje i procenu (anlizu) – CEO osnovana je 1992. godine, sa zadatkom da njeni pripadnici, kao prethodnica, prvi stignu na mesto akcije, snime kompletnu situaciju i prikupe sto vise vaznih podataka, koji ce, kasnije, biti od koristi komandirima borbenih grupa, prilikom priprema za izvodjenje akcije! Clanovi ove grupe obuceni su i za vodjenje pregovora sa otmicarima i teroristima!
Sastav Centralne sluzbe GIGN cine personalni poslovi, odeljenje za razvoj i odrzavanje opreme i naoruzanja, odeljenje sa sredstvima veze, servis, kao i trenazno odeljenje sa instruktorima, koji obavljaju poslove selekcije i obuke novih clanova borbenih grupa!

Deo ljudstva GIGN obucava se i za specijalne vojne akcije tzv. „dubinskog izvidjanja“ (izvidjanje i prikupljanje obavestajnih podataka u protivnickoj pozadini, navodjenja avijacije i artiljerije i obelezavanje ciljeva). Za ove zadatke, oni se obucavaju u skoli za obuku komandosa francuske armije u Mont Luisu, u Pirinejima!

Akcija oslobadjanja talaca, 24.12.1994. godine:

Izvor: http://www.paluba.info/smf/

Advertisements

6 Responses to “GIGN”


 1. 1 Jelena
  5. oktobra 2009. u 20:19

  7 od 8 je poginulo na obuci?!?! Strašno!
  Kakva im je ta obuka kad je odnela toliko života…?

 2. 2 Nenad
  5. oktobra 2009. u 22:18

  …zahtevna i nimalo naivna…

 3. 3 DEMON
  13. oktobra 2009. u 09:36

  Још кад би неко превео ово 🙂

 4. 5 Nenad
  13. oktobra 2009. u 10:05

  Gde nadje sve ovo?! 🙂

 5. 6 DEMON
  13. oktobra 2009. u 10:27

  Па на нету 😀


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s


Dobrodošli

Preporucujem:

Baner bloga

Arhiva

oktobar 2009.
P U S Č P S N
    dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

free counters

Advertisements

%d bloggers like this: